logo
Text Size

Tájékoztatás az Olimpia park körüli futópálya kialakításának munkálatairól, valamint az ideiglenes forgalomtechnikai változásról

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata a lakossági igényeknek megfelelően folyamatosan fejleszti az aktív életmód feltételeit az V. kerületben. Ezt a célt szolgálják a játszóterek, a szabadtéri sportpályák, fitnesz parkok, ping-pong asztalok, az ingyenes korcsolyázási lehetőség, az úszásoktatás támogatása, valamint a tavaly átadott V.30 Belvárosi Sportközpont is.

Ezúttal a szabadban futni vágyó belvárosi polgárok számára teremtünk megfelelő sportolási környezetet, az V. kerület első futópályájának kiépítésével az Olimpia park körül.

 

Az Olimpia parkot 2014-re teljeskörűen, igazi közösségi térként újította meg az Önkormányzat, ahol mozgásra, sportra a több mint kétezer négyzetméteres játszótér, valamint a futball, kézilabda és kosárlabda játékokra egyaránt alkalmas sportpálya nyújt lehetőséget. A park most új funkcióval bővül: az Olimpia park, a Széchenyi rakpart, a Markó utca, a Balassi Bálint utca és a Balaton utca útvonalon vezetett futópálya hossza 436 méter, a szélessége mindenhol 120 cm lesz. A futópálya mellett nyújtókorlátokat, értékmegőrzőt és információs táblákat is kihelyezünk, valamint kiépítünk egy új ivókutat is a pálya mentén, és telepítünk egy napelemmel működő LED sebességjelző táblát is. A munkálatok 2022 elején kezdődnek.

Ideiglenes forgalomtechnika

Az Olimpia park körül a járda szélessége mindenhol minimum 1,5 méteres marad, és a korábbi merőleges parkolás halszálkásra módosul a Balaton utcában a Balassi Bálint utca és a Széchenyi rakpart közötti szakaszon. A parkolóhelyek átépítése miatt a kivitelezés időtartama alatt ezen a szakaszon nem lehetséges a parkolás. Az Olimpia park zavartalan látogatása azonban a beruházás ideje alatt ideiglenes burkolaton keresztül biztosított lesz.

Köszönjük a türelmüket!

Minden fejlesztés átmeneti kellemetlenségekkel jár, egyszerre kell tekintettel lenni az itt élőkre és dolgozókra, a gyalogosan, kerékpárral és gépjárművel közlekedőkre, illetve az építési forgalmat is be kell illeszteni a felújítással érintett terület amúgy is terhelt életébe, mindemellett a kivitelezési határidőket is szükséges betartani. Mindazonáltal a Belvárosban élők nyugalmát elsődlegesnek tekintve mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fejlesztéssel járó környezetterhelést a lehető legkisebb mértékre csökkentsük.

Amennyiben a beruházással kapcsolatban észrevétele van, kérjük, jelezze a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.

Budapest, 2022. január 6.

Tisztelettel:

Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.

Módosult a koncentrált rakodóhely időkorlátja a Falk Miksa utca és a Balaton utca sarkán

Belváros Önkormányzata folyamatosan felülvizsgálja a meglévő forgalmi rendet a kerület területén és ahol szükséges, ott a lakossági parkolási lehetőségek javítása érdekében beavatkozik. Ennek alapján a Falk Miksa utca és a Balaton utca sarkán lévő koncentrált rakodóhely időkorlátját a használati szokások felülvizsgálata alapján módosíttatta. Az új időkorlát szerint hétfőtől péntekig reggel 9 óra és délután 16 óra között lehet rakodási, áruszállítási tevékenységet végezni itt a korábbi, reggel 7 óra és este 18 óra közötti intervallum helyett. Ezzel a megoldással a környékbeli lakosság parkolási lehetőségei is javultak, valamint az üzletek kiszolgálási, árurakodási funkciója is megmaradt.

Amennyiben észrevétele, kérdése van, kérjük, jelezze számunkra a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.

Újra üzemel a süllyedő oszlop a Párizsi utcában

A Párizsi utcában 2021. november 20-án visszaállt a korábbi forgalmi rend és újra üzembe helyezték a süllyedő oszlopot az utca Petőfi Sándor utca felé eső végén.

Kérjük, kísérjék figyelemmel a kihelyezett forgalmi táblákat, ne megszokás szerint közlekedjenek és parkoljanak irányhelyesen.

A Párizsi utcában 2021. november 20-án, szombaton, visszaáll a korábbi forgalmi rend és újra üzembe helyezik a süllyedő oszlopot az utca Petőfi Sándor utca felé eső végén

A Párizsi utcában 2021. november 20-án, szombaton, visszaáll a korábbi forgalmi rend és újra üzembe helyezik a süllyedő oszlopot az utca Petőfi Sándor utca felé eső végén

Belváros Önkormányzata évek óta folytatja kerületünkben a nagyszabású közterület-fejlesztéseit, melyek Belváros teljeskörű megújulását eredményezték, hiszen ezek nyomában a magánerős beruházások is nagy lendületet kaptak. 2017-ben kezdődött meg a Városház utca, a Szervita tér és a Petőfi Sándor utca által körülölelt volt Matáv-székház leromlott állapotú ingatlanának átépítésével az Emerald Residence boutique hotel kivitelezési munkálata. Annak érdekében, hogy a munkálatokhoz kapcsolódó építési forgalom minél kevésbé terhelje a környék úthálózatát, valamint hogy az elzárt szakaszok is megközelíthetők maradjanak, ideiglenesen módosult a környék forgalmi rendje: a Városház utcából nem lehetett sem a Bárczy István utca, sem a Petőfi Sándor utca felé egyéni gépjárművel haladni. A védett övezeti kerületi lakosok közlekedésének megkönnyítése érdekében, valamint, hogy el tudják érni a területről a Petőfi Sándor utcát, a korábban süllyedő oszloppal védett Párizsi utca forgalmi irányát megfordították és az Önkormányzat a forgalomszabályozó süllyedő oszlopot üzemen kívül helyezte.

Az épületkomplexum kivitelezése 2021 nyarára befejeződött, ezért lehetővé vált az eredeti forgalmi rend és a korábbi forgalmi irányok visszaállítása. 2021. november 20-tól a Párizsi utca Petőfi Sándor utca felé eső végén található süllyedő oszlopot újra beüzemelik, visszaáll a korábbi rend, amely szerint a Párizsi utcában újra a Városház utca felé lehet rajta haladni.

A visszaállított végleges forgalomtechnikai változások miatt, kérjük, kísérjék figyelemmel a kihelyezett forgalmi táblákat, ne megszokás szerint közlekedjenek és parkoljanak irányhelyesen.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdésük lenne, kérjük, jelezzék számunkra a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428-0425-ös telefonszámon.

Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.

Budapest, 2021. november 15.

Tájékoztatás több évtizedes korú, hatalmas fák telepítéséhez kapcsolódó szállítás és daruzás miatt életbe lépő időszakos parkolási korlátozásról

Tisztelt Belvárosi Polgár!

2021. november 5-én (péntek) 14 órától november 6-án (szombat) 20 óráig a Bástya utcában a Fejér György és a Királyi Pál utca közötti utcaszakaszon tilos a parkolás. Az utcában történő áthaladási lehetőség biztosított marad. 

A fenti időszakban egy daru és az átlagosnál nagyobb, extra méretű fák érkeznek Belváros Önkormányzatának megrendelésére a Bástya utcai munkaterületre a Királyi Pál–Bástya utca útvonalon. 

Ezek a 20-30 éves előnevelt fák 1 éves speciális előkészítés után érkeznek, ültetéskori magasságuk a 7–9 métert is elérheti.

Tájékoztatás daru érkezése miatti időszakos parkolási tilalomról

Tisztelt Belvárosi Polgár!


2021. október 21-én (csütörtök) 18 órától október 22-én (péntek) déli 12 óráig megállási tilalom lép életbe a Bástya utcában a Fejér György és a Királyi Pál utca közötti utcaszakaszon. Az utcában történő áthaladási lehetőség azonban biztosított marad.

A fenti időszakban nagyméretű daru érkezik a területre a Királyi Pál–Bástya utca útvonalon és előfordulhat, hogy a forgalom megállítása miatt pár percre a türelmüket kell kérnünk. A helyszínen dolgozó munkatársaink mindent elkövetnek majd, hogy ez az intézkedés valóban a lehető legrövidebb és indokolt ideig tartson.

Amint a daru elvégezte a feladatát és elhagyta a helyszínt a Bástya utca–Királyi Pál útvonalon, újból lehetséges lesz a parkolás a Bástya u. 10–12–14. számú épületek előtt.

Tájékoztatás a Hild tér rendeltetésszerű használatához szükséges beavatkozások elvégzéséről

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata a kezdeményezését követő több, mint egyéves fővárosi időhúzás után 2021. október elsejétől átvette a Fővárosi Önkormányzattól a Hild téri játszótér üzemeltetési feladatait. A kerületi vezetés szeretné, ha belvárosiakhoz méltó, az itteni – önkormányzat által kezelt – parkokhoz hasonló rendezett állapotok lennének a Hild téren is, ahol sajnos korábban nem ez volt tapasztalható.

Az üzemeltetés Fővárosi Önkormányzattól való átvételét követően azonnal megkezdte a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. a tér rendeltetésszerű használatához a legszükségesebb teendők elvégzését a Hild téri játszótéren annak érdekében, hogy mihamarabb minőségi játékteret tudjunk biztosítani az idelátogató gyerekeknek és kísérőiknek: a játszótéren lévő padokat vidám színekkel festetik át, a kerítést és lábazatát karbantartják. Megkezdődik a meglévő zöldfelületek gondozása, újabb növényeket ültetnek el, valamint elvégezik a fák szükség szerinti gallyazását. Átalakítják a balesetveszélyesnek ítélt részeket, kicserélik a homokozóban lévő homokot, megtörténik a játszószerek szabványosítási felülvizsgálata, egy-két új eszközt, valamint egy pingpong asztalt is kihelyeznek. A töredezett járólapokat cserélik, a meglévő falfelületen rajzfelületet alakítanak ki, melyeken szabadon rajzolhatnak a gyerekek.

Hild tér és környéke megújítása

Belváros Önkormányzata több, mint egy évig tartó egyeztetés után 2021. október elsejétől átveszi a Fővárosi Önkormányzattól a Hild tér üzemeltetési feladatait.

Tájékoztatás a vízkiváltási munkálatok miatt megváltozó, ideiglenes forgalmi rendről

Tisztelt Belvárosi Polgár!          

2021  július 15-től a Veres Pálné utca és a Szarka utca csomópontjában zajló útépítési és közműkiváltási munkálatok miatt a környéken ideiglenesen megváltozik a forgalmi rend. A Szarka utca a munkálatok miatt gépjárművel megközelíthetetlenné válik, várhatóan egy hónapra. Parkolni a korábban megszokott rend szerint lehetséges a környéken. A gyalogosforgalom továbbra is biztosított marad a Szarka utcában.

Meghívó lakossági fórumra

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a közterületek élhetőbbé tételére és mindenekelőtt arra törekszik, hogy az V. kerület mindenki számára otthonos, élhető hely legyen. Ennek érdekében 2021 júliusában megkezdi az Arany János utca felújítását a Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti szakaszon.

Tisztelettel meghívjuk Önt és családtagjait a felújításáról szóló lakossági fórumra:

Időpont: 2021. július 1., 16 óra
Helyszín: Aranytíz Kultúrház (1051 Budapest, Arany János utca 10.)

Tájékoztatás az Arany János utca felújítási munkálatairól, a kapcsolódó ideiglenes forgalmi rendről és díjmentes parkolási lehetőségről

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Az Arany János utca a Duna-partot a történelmi Belváros nyüzsgő-forgalmas világán át köti össze a megújult Podmaniczky Frigyes térrel. Számos intézmény működik az utca sűrű, nagyvárosias környezetében, és jelenleg elsősorban a gépjármű-forgalom és a parkolás igényeit szolgálja ki, nagy átmenő forgalmat bonyolít.
Belváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a közterületek élhetőbbé tételére, mindig is a környezetbarát megoldásokat, a gyalogos és kerékpáros preferenciájú közlekedést, a forgalmi terhelés csökkentését tartja szem előtt és mindenekelőtt arra törekszik, hogy az V. kerület mindenki számára otthonos, élhető hely legyen, ezért az utca megújítása mellett döntött.

2021. július 5-én kezdődnek meg az Arany János utca felújítási munkálatai, melyek az utca területén található bonyolult közműhelyzet miatt két részre tagolódnak:
Az I. ütem az Arany János utca Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti szakaszát foglalja magába, a II. ütem pedig a Nádor utcától a Podmaniczky térig tartó szakaszt jelenti. Ez utóbbi esetben a kivitelezés várható ideje: 2022.

Ideiglenes forgalmi rend a Hableány emlékmű környezetében

A Dunán balesetet szenvedett Hableány sétahajó áldozataira méltó módon történő megemlékezés érdekében egy emlékmű felállításáról született döntés. Az emlékmű kivitelezésének munkálatai február közepén kezdődtek meg, és várhatóan május elejére befejeződnek. A munkálatok miatt 2021. március 18-tól várhatóan április végéig az alsó rakpart forgalmi rendje ideiglenesen megváltozik, a beavatkozás közelében 30 km/h sebességkorlátozást vezetnek be, illetve az északi irányú forgalmat sávelhúzással a parkolók területén vezetik el, ezért néhány parkolóhelyen megállási tilalom lép életbe, majd a munkálatok későbbi szakaszában a déli irányú forgalmi sávot is elhúzzák. Az ideiglenes forgalomtechnikai változások miatt, kérjük, kísérjék figyelemmel a kihelyezett forgalmi táblákat, ne megszokás szerint közlekedjenek. A forgalmi rend változása miatt a szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Tájékoztató a Váci utca és a Só utca csomópontban történő aszfaltozási munkálatokról

Tájékoztatás ideiglenes forgalmi rend változásról

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata a Bástya utca 1–11. szám alatti telken közpark kialakításába kezdett január végén. A munkálatok miatt ideiglenes forgalmi rend lépett érvénybe, melyről korábban már tájékoztattuk a környéken élőket. A területet a Só utca felé lehetett gépjárművel elhagyni.
A Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Váci utca és Só utcai csomópont tönkrement díszburkolatának cseréje ugyan napirenden van, de időközben szükséges a csomópont megerősítése, ezért ismételten változik a hosszú hétvége alatt a környék forgalmi rendje.

Belváros déli részének ideiglenes forgalmi rendje
2021. március 12–15. között

  1. Legfrissebb hírek